גידולים בחלל הפה הם מפלצת שקטה: לא כואבים, לא בולטים וכמעט לא מורגשים, עד שכבר מאוחר מדי לטפל בהם. אנשים רבים עלולים להסתובב עם גידולים סרטניים בחלל הפה שלהם בלי אפילו לדעת, משום שסרטן הפה בשלביו המוקדמים כמעט ואינו נושא תסמינים. עם זאת, כשמדובר בסרטן בחלל הפה, גילוי מוקדם משפיע בצורה קיצונית על תוחלת החיים והיכולת להילחם במחלה. למעשה, בגילוי מוקדם תוחלת החיים של אנשים הלוקים בסרטן בחלל הפה עומדת על יותר מ-80%, ואילו בזיהוי מאוחר היא צונחת בעשרות אחוזים ויכולה להגיע גם ל-15%. אז איך מצליחים לזהות מחלה כל כך חמקמקה?
יש כמה גורמים שתורמים להופעת גידול בחלל הפה ואנשים המשתייכים לאחת מקבוצות הסיכון צריכים לפתח מודעות גבוהה יותר לסכנה. בנוסף, יש תופעות טרום סרטניות בחלל הפה, שניתן לזהות יחסית בקלות – אם יודעים מה לחפש.
אז מהן קבוצות הסיכון?
לא ניתן להגיד באופן חד משמעי מי חשוף יותר לסרטן חלל הפה. יחד עם זאת, על פי מחקרים שנערכו ברחבי העולם, מעשנים, לועסי טבק, מדוכאי חיסון כמו מושתלי איברים או חולי איידס, אנשים הצורכים אלכוהול באופן קבוע ובכמות גבוהה ואנשים שנחשפו לווירוס הפפילומה לוקים יותר במחלה. יש מחקרים שמעידים על נטייה גדולה יותר אצל גברים מעל גיל 40, אולם חשוב מאוד לציין: סרטן חלל הפה, כמו כל סרטן, יכול להופיע אצל כל אחד ובכל גיל, לא משנה מה אורח החיים שלו.
בדרך כלל הגידול יופיע בלשון או ברצפת הפה, אך לעיתים גם בחניכיים, בשפתיים או בריריות הפה. גידולים בחלל הפה יכולים גם להיות גרורות של סרטן שמקורו באיבר אחר, כמו למשל הריאות, מערכת העיכול, הערמונית, השד, העצמות והכליות. אם אתם משתייכים לאחת הקבוצות שנמנו מעלה, חשוב שתהיו מודעים לתסמינים, ושתדעו לזהות אותם.
מהם התסמינים הנפוצים?
הופעת כתמי לבנים בחלל הפה ובעיקר בלשון, או משטחים אדומים, או משטחים בצבע מעורב של אדום ולבן בריריות חלל הפה, עשויות להעיד על קיומו של גידול ממאיר. תסמין נוסף שצריך להדליק אצלכם נורה אדומה הוא הימצאותו של כיב בודד בחלל הפה. זאת משום שכיבים רבים מעידים לרוב על מחלה ויראלית, ואילו כיב בודד הוא תסמין חשוד שעשוי להצביע על סרטן. גם תזוזת השיניים ממקומן עשויה להצביע על קיומו של גידול, שפיר או ממאיר.
כשמדובר בבריאות, אי אפשר להיות זהיר מדי. במידה ואכן יש לכם גידול ממאיר בחלל הפה, ככל שתגלו אותו מהר יותר, כך סיכויי ההחלמה שלכם יעלו. זיהיתם תסמין חשוד בחלל הפה? משהו קטן מרגיש שונה בפה שלכם? רוצים לבצע בדיקה שגרתית? אל תהססו לפנות לרופא מומחה. דר' לייסר הוא רופא שיניים ומומחה לכירורגיה פה ולסת. דר' לייסר חוקר סרטן ומנהל את המעבדה לחקר סרטן הפה של המחלקה לכירורגיה פה ולסתות בבית החולים רמב"ם שבחיפה. עם הרבה ידע וניסיון בתחום, המרפאה של דר' לייסר תוכל לאבחן וללוות אתכם בדרך אל ההחלמה במידה ואתם לוקים בגידול. אם יש ספק, אין ספק – פנו עכשיו לקביעת תור.